2022-01-27 09:41:00

Dan sjećanja na Holokaust
Dan sjećanja na holokaust međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve holokausta, genocida europskih Židova kojeg je nacistička Njemačka provodila između 1941. i 1945. godine tijekom Drugog svjetskog rata.
Ovaj se Dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. Na taj dan 1945. Crvena armija oslobodila je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Poljskoj.
Tog se datuma ovaj Dan sjećanja obilježava i u Republici Hrvatskoj, a obilježili su ga i naši učenici osmog razreda na satu povijesti.
Učiteljica je učenicima kroz prezentaciju približila zbivanja tog nehumanog povijesnog razdoblja.
Sadržajem ih je vodila od samog početka netrpeljivosti, donošenja rasnih zakona, progona, sve do onog najgoreg.... mučenja, izgladnjivanja, smrti.
Nakon odslušanih riječi učiteljice, učenici su se upustili u istraživanje putem različitih izvora informacija, a potom su u digitalnom alatu Canva izradili u parovima postere na zadane teme: Djeca holokausta, Koncentracijski logori i, naravno, nezaobilazna Ana Frank čiji Dnevnik nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.
"Kako je divno to da nitko ne mora čekati ni trenutak da bi počeo svijet činiti boljim."
Ana Frank
 
 

Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić" Gora