preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivan Goran Kovačić Gora

Login
Tražilica
Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Jedno od pet - zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom

 

U okviru Programa Vijeća Europe „Izgradnja Europe za djecu i s djecom“, koji uključuje borbu protiv seksualnog nasilja nad djecom specifičnim pravnim instrumentima i sveobuhvatnim aktivnostima za podizanje razine svijesti, 29. i 30. studenoga 2010. godine u Rimu je pokrenuta Kampanja Vijeća Europe za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom.
Svrha Kampanje je unaprjeđenje sustava zaštite djece od seksualnog nasilja.
Dva temeljna strateška cilja Kampanje su:
• promicanje potpisivanja, ratifikacije i provedbe Konvencije Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog  
  zlostavljanja;
• pružanje znanja i praktičnih rješenja za sprječavanje i prijavljivanje seksualnog nasilja nad djecom i to djeci, njihovim obiteljima/skrbnicima i
  društvu, a time i podizanje razine svijesti o stvarnim razmjerima seksualnog nasilja nad djecom.
                                                  
Znanstvena istraživanja govore kako je oko 20% djece u Europi žrtva nekog oblika seksualnog nasilja, a od toga je u 70 - 85% slučajeva počinitelj poznat žrtvi. Podatci kojima raspolaže Vijeće Europe pokazuju kako se većina slučajeva seksualnog zlostavljanja djece događa u krugu obitelji te od strane osoba koje su bliske djetetu ili njegovom društvenom okruženju. Seksualno zlostavljanje djece pojavljuje se u mnogim oblicima među kojima su incest, pornografija, prostitucija, trgovanje ljudima, vrbovanje djece na gledanje i sudjelovanje u seksualnim aktivnostima i seksualno napastovanje od strane vršnjaka. Djeca žrtve seksualnog nasilja trpe mnogo više od same nedopustive povrede njihova tjelesnog integriteta: ono utječe na njihovo mentalno zdravlje te uništava povjerenje prema odraslima.
Žrtve se često povlače u sebe jer osjećaju sram, krivnju i strah. Neka djeca žrtve su toliko malena da ne shvaćaju što im se događa, a djeca često ne znaju kako i gdje zatražiti pomoć.
Posljedice seksualnog nasilja nad djetetom mogu ostati prisutne u njegovom životu i do odrasle dobi – životu o kojem svjedoče kao proživljenom u skrivenoj tuzi i boli.
 
preskoči na navigaciju